Hoopers

Hoopers is zeer laagdrempelig en geschikt voor bijna elke hond.

Jong of oud, groot of klein, elke hond kan er zijn energie in kwijt. Ook voor oudere honden die na een mooie carrière in de sport een beetje rustiger aan moeten doen, is Hoopers een goede sport om te beoefenen omdat het wel geestelijke inspanning, maar geen fysieke belasting vraagt. Er komen geen sprongen in voor, de fysieke belasting is dus minimaal, terwijl het wel een actieve sport is.

De hond moet een parcours met voornamelijk ‘hoops’, in combinatie met ‘tunnels’, ‘hekjes’ en ‘tonnen’ afleggen, binnen een vooraf vastgestelde tijd. De ‘handler’ blijft binnen een ‘vak’ of achter een ‘lijn’ in het parcours. De hond wordt vanaf deze positie ‘gestuurd’.  De hond moet dus zelfstandig het parcours afleggen maar staat constant in verbinding met de ‘handler’.

Ook voor ‘handlers’ met fysieke beperkingen is Hoopers zeer goed te doen. Omdat de hond op afstand gestuurd en gehandeld wordt, hoeft de ‘handler’ zelf minimale activiteit te verrichten. Door middel van lichaams- en stem commando’s wordt richting aangegeven, en ontstaat er door training een mooie samenwerking tussen hond en baas. Dit alles op afstand, wat voor een hond een extra mentale uitdaging is en een hoge mate van meedenken vereist!

Hoopers is daarmee geschikt voor honden van alle leeftijden en zelfs voor honden met blessures als HD, ED of rugproblemen.  Bij ernstige HD, ED, artrose etc. is het echter wel zaak om eerst advies te vragen aan een (Orthomanueel) dierenarts.

Ook voor jonge honden is Hoopers een leuke afwisseling en kan het een goede en minder belastende voorbereiding zijn op andere sporten.

Hoopers Training:

Een Hoopers parcours kan bestaan uit ‘hoops’, ‘tunnels’, ‘tonnen’ en ‘hekjes’. De hond moet door de ‘hoops’ en de ‘tunnels’ en om de ‘tonnen’ en de ‘hekjes’ heen lopen in een logische, vloeiende lijn. Hiervoor worden de onderdelen eerst apart aangeleerd, waarbij het belangrijk is dat de hond zelfstandig leert werken. Als de hond het principe van ieder toestel snapt, kan er opgebouwd worden naar de combinatie van meerdere toestellen.

Bij Hoopers wordt er positief en zonder druk getraind. Dit betekent dat de hond het vooral leuk moet vinden om de ‘hoops’ op te zoeken en door de ‘tunnel’ heen te racen. Dit kost tijd en geduld om aan te leren maar: iedere hond kan het leren!!!

Bij het aanleren wordt voornamelijk gebruik gemaakt van target training en wordt er beloond met voer en spel. De hond leert zelfstandig werken en nadenken.

Kortom een geweldige , actieve sport , welke geschikt is voor vele honden!!!

Bron: NADAC Hoopers Nederland (http://www.nadac-hoopers-nederland.nl/over-ons/)

Waar komt NADAC Hoopers vandaan? NADAC Hoopers is overgewaaid uit Amerika en is daar een onderdeel van de NADAC Agility (opgericht in de jaren 90). NADAC staat voor North American Dog Agility Council, een overkoepelend orgaan in Amerika voor de Agility sport.

De Hoopers  cursus wordt twee keer per jaar gegeven en Seizoen 1 begint meestal eind januari en Seizoen 2 eind augustus en bestaat uit ongeveer 16 lessen.
Zie voor de laatste informatie over de start  van het volgende lesseizoen de Agenda

Onder het Lesschema kan je voor het komend seizoen vinden wanneer de cursussen beginnen.

Sluitingsdata aanmelding: rond eind december voor Seizoen 1 en rond eind juni voor Seizoen 2.   

Aanmelden voor een cursus doe je door via het menu item "Inschrijfformulieren" op de link aanmelden voor cursus te klikken en het juiste formulier vervolgens online in te vullen en te verzenden.